Kenniscentrum
Ontdek meer over onze producten en onze werking
Ons kenniscentrum is ontwikkeld voor wie graag dieper graaft in de technologie achter onze batterijsystemen. Van gedetailleerde technische fiches tot externe publicaties en onafhankelijke artikels: deze omgeving biedt inzicht in de werking, prestaties en toepassingen van onze oplossingen.
Kenniscentrum: Onze systemen
Ieder vraagstuk kent een unieke oplossing. Vandaar dat ons aanbod aan batterijsystemen ook zo uitgebreid is. Want wij trachten ieder vraagstuk optimaal op te lossen, met het best passende systeem.
Kenniscentrum: De vaktermen uitgelegd
Als expert in energiebeheer vinden we informeren een essentiële zaak. De energietransitie is ingezet, maar zoals in ieder vakgebied zijn er vaktermen die niet altijd even duidelijk of gekend zijn. Daarom zien we het als onze taak om in dit kenniscentrum enkele vaktermen te verduidelijken.
BESS
Een Battery Energy Storage System [batterijopslagsysteem] staat voor een energieopslagtechnologie die een groep batterijen gebruikt om elektrische energie opgewekt door hernieuwbare energiebronnen op te slaan en later in te zetten, wanneer de noodzaak voor jou aanwezig is.
Batterijopslag is de snelst reagerende dispatchable energiebron op elektriciteitsnetten en wordt gebruikt om die netten te stabiliseren, omdat batterijopslag in milliseconden kan overschakelen van stand-by naar vol vermogen om onvoorziene omstandigheden op het net, in je bedrijf of project op te vangen.
State of Health
De state of health (SoH – [gezondheidsstatus]) geeft de gezondheid van de batterij mee. Het meet de degradatie van de batterij en geeft zo de resterende capaciteit van de batterij aan. Het is in wezen het verschil tussen de conditie in ideale omstandigheden (een nieuwe batterij) en de conditie in gebruik. Het wordt meestal weergegeven als een percentage van de oorspronkelijke capaciteit.
De eenheid van SoH is procent (100% = de condities van de batterij komen overeen met de specificaties van de batterij). Als de batterij verder wordt gebruikt in een apparaat, gaan de capaciteit en andere nuttige parameters achteruit totdat de batterij het einde van zijn levensduur bereikt.
State of Charge
De State of Charge (SOC) verwijst naar het laadniveau van een batterij, uitgedrukt in procenten (%). Het geeft aan hoeveel energie er nog beschikbaar is ten opzichte van de totale capaciteit van de batterij.
- 100% SOC betekent dat de batterij volledig opgeladen is.
- 0% SOC betekent dat de batterij leeg is en moet worden opgeladen.
SOC is een belangrijke parameter in energieopslag, zoals bij elektrische voertuigen (EV’s) en batterijsystemen. Een nauwkeurige bepaling van de SOC is essentieel voor een efficiënte werking en levensduur van de batterij.
Depth of Discharge
De Depth of Discharge (DoD – [ontladingsdiepte]) van een batterij geeft het percentage van de batterij aan dat is ontladen ten opzichte van de totale capaciteit van de batterij. De ontladingsdiepte wordt gedefinieerd als de capaciteit die wordt ontladen uit een volledig opgeladen batterij, gedeeld door de nominale capaciteit van de batterij.
Batterijen hebben een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli. Een diepere ontlading – een hoge DoD – verkort de levensduur van de batterij. Veel fabrikanten geven daarom een aanbevolen maximale Depth of Discharge mee. Zo optimaliseer je de levensduur van de batterij.
Een voorbeeld: als je batterij een DoD van 90% heeft, kan je 90% van de totale capaciteit gebruiken.
UPS vs EPS
Een ononderbreekbare stroomvoorziening (UPS) of ononderbreekbare stroombron is een type continu voedingssysteem dat automatisch back-upstroom levert aan een belasting wanneer de ingangsstroombron of netstroom uitvalt.
Een noodstroomsysteem (EPS) is een onafhankelijke elektrische energiebron die belangrijke elektrische systemen ondersteunt wanneer de normale stroomvoorziening wegvalt.
Zowel UPS als EPS zijn dus beide opties om noodstroom te leveren tijdens een stroompanne. Een UPS moet voldoen aan specifieke normen die gericht zijn op continuïteit van stroomvoorziening en korte omschakeltijd (bij voorkeur nul). Om als UPS gekenmerkt te worden moet het ook voldoen aan de IEC/EN 62040 certificering.
Een EPS valt onder andere normeringen, zoals bijvoorbeeld de EN 50171 en EN 60598-2-22. EPS-oplossingen worden ook vaak geëvalueerd op basis van brandveiligheid, duur van de autonomie (bijv. 1 uur), en selectieve inschakeling van verbruikers.
FCR | aFFR | mFFR
Frequency Containment Reserve (FCR) compenseert fluctuaties op de vereiste 50Hz in het elektriciteitsnet binnen enkele seconden. aFRR is de tweede Belgische elektriciteitsreserve. mFRR is de tertiaire Belgische elektriciteitsreserve. Na FCR en aFRR wordt mFRR gebruikt om de frequentie van het elektriciteitsnet manueel te herstellen.
Deze reserves – 3 in totaal – worden door de TSO, Elia, ingezet om zijn elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Meer informatie over de werking van de elektriciteitsreserves vind je op onze pagina BEGELEIDING.
Energy Management System
Een energiebeheersysteem (EMS) maakt gebruik van slimme communicatie met meters en verbruikers om energieverbruik en energieproductie nauwkeurig te meten. Het is cruciaal voor de juiste werking van het energieopslagsysteem.
Een batterijopslagsysteem wordt pas slim door toevoeging van een goedwerkend EMS. Het EMS zorgt ervoor dat op de juiste momenten de batterijopslag op de juiste plek wordt ingezet. Het combineert hardware (sensoren & actuatoren) en software om je energieverbruik te monitoren.
Een EMS volgt real-time energiestromen via digitale meters voor efficiënt verbruik. Software analyseert de gegevens om je energiegebruik te optimaliseren en de bediening van je apparaten te automatiseren. Binnen Posetron hebben we onze eigen EMS-systemen ontwikkeld, omdat “Meten is Weten is Managen“
Dunkelflaute
Dunkelflaute – [energieflauwte] – is een term in de energiesector waarin weinig tot geen energie opgewekt wordt door middel van hernieuwbare energiebronnen (zoals windenergie en zonnepanelen).
Een van de mogelijke oplossingen tegen Dunkelflaute is het slim opladen van je batterijsysteem. Bedrijven met variabele en dynamische tarieven laden hun batterij op wanneer de tarieven gunstig zijn, en verbruiken de opgeslagen energie in periodes gedurende de dag dat de prijzen op hun hoogste punt staan. Zo wordt ook het piekverbruik op die momenten genivelleerd.
Gelijktijdigheid
Gelijktijdigheid wil zeggen dat je je eigen opgewekte stroom verbruikt op het moment dat hij opgewekt wordt. Door het opwekken en verbruiken van eigen opgewekte energie optimaal op elkaar af te stemmen krijg je een hogere gelijktijdigheid.
Dankzij een betere gelijktijdigheid raak je onafhankelijker van je energieleverancier en verduurzaam je als bedrijf. Het toevoegen van een batterijsysteem om eigen opgewekte energie op te slaan wanneer je verbruik lager ligt geeft hier een extra troef. Zo kan je de opgeslagen opgewekte energie gebruiken wanneer de productie van eigen opgewekte energie lager ligt dan je verbruik.
Netcongestie
Netcongestie verwijst naar de situatie waarin het elektriciteitsnet tijdelijk meer vraag heeft dan het aankan, waardoor er onvoldoende capaciteit is om de elektriciteit van de ene locatie naar de andere te transporteren. Dit kan leiden tot overbelasting van het net en verstoringen, waardoor het moeilijk wordt om de stroom efficiënter te verdelen.
Enkele mogelijke oorzaken van netcongestie zijn een ongelijke verdeling van vraag en aanbod, beperkingen in het transmissienet of het verlies van flexibiliteit bij hernieuwbare energie. In het laatste geval gaat het om overproductie van hernieuwbare energie, die niet kan worden getransporteerd of opgeslagen. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van een batterijsysteem tussen je opwekker van de hernieuwbare energie en het net.
Mogelijke oplossingen voor netcongestie zijn slimme netten (Smart Grids), flexibiliteitsdiensten (vraagsturing, batterijsystemen, …), een decentrale energieproductie of de uitbreiding van het net.